кухненски нож | tirbushona.bg

Как да изберем нож на готвача?

Увод

В необятния свят на кулинарията, където прецизността и умението се срещат, ножът се превръща в незаменим инструмент, вярна ръка на всеки готвач – от начинаещия ентусиаст до опитния професионалист. Но пред витрините, изобилстващи от всевъзможни форми и размери, често възниква объркващият въпрос: кой е правилният нож за мен? Ако и вие сте изправени пред тази дилема и обмисляте да инвестирате в качествен нож, то тази статия е вашият надежден пътеводител. Ще разгледаме ключовите аспекти, които е важно да вземете предвид, преди да направите своя избор, за да сте сигурни, че ще намерите идеалния помощник за вашите кулинарни приключения.

Много хора биха казали, че всичко, от което се нуждаете в категорията ножове, е ЕДИН добър нож на готвача, това вероятно ще бъде единственото нещо, което използвате всеки път, когато готвите, така че изберете разумно – ще бъде продължение на ръката ви и вашият най-добър приятел в кухнята в продължение на години.

Добър нож за готвач ще ви струва между 100 и 200 лв. Ако сте сериозни относно готвенето, това е стойностна инвестиция, защото ще ви издържи 10 години или повече, ще подобри скоростта и ефективността на подготовката ви и всъщност ще направи храната ви по-вкусна, тъй като ще можете по-лесно да нарязвате нещата в еднакви размери, осигурявайки равномерно готвене.

Също така, никой не се нуждае от пълен ножов блок. Използвайте парите, които бихте похарчили за много евтини ножове, повечето от които няма да използвате, за да си купите ЕДИН наистина добър нож за готвач, който ще използвате всеки ден. Сега, когато това е изяснено…

Как да изберете нож за готвач?

Трябва да вземете предвид следните неща, в този ред: удобство, усещане, характеристики. Удобството е от основно значение, което е причината да е критично важно да пробвате няколко ножа в ръцете си преди покупка. Ръцете идват в различни форми и размери; така и ножовете – важно е да съвпаднат. Чувства ли се добре балансиран, когато го държите? Съответства ли извивката на дръжката на ръката ви? (Подсказка: ако го държите и нещо се чувства странно или ви боде на грешното място, вероятно не е вашият нож.) Правилно ли е теглото? Нито твърде тежък, нито твърде лек? Дали дръжката е с правилния размер за ръката ви? Това са въпросите, които трябва да зададете, когато пробвате нож за готвач.

Вашата най-добра залог за определяне на усещането на ножа е да отидете в местния магазин за ножове с чанта евтини картофи и да поискате да пробвате няколко. Алтернативно, поръчването онлайн също може да е добро – но се уверете, че процесът на връщане е лесен, в случай че не работи.

Характеристики

Има няколко неща, които трябва да вземете предвид:

  1. Кован нож: Искайте нож, който е кован, а не щампован. Кованият нож е направен от един прът стомана, който се нагрява и оформя от майстор; щампованото острие е изрязано от голям лист метал по „бисквитен“ стил, което го прави по-малко издръжлив.
  2. Цялостен остриган: Искайте нещо с цялостен остриган – това означава, че металът, от който е ковано острието, преминава през дръжката.
  3. Неръждаема стомана: Обикновено препоръчвам неръждаема стомана вместо въглеродна стомана; неръждаемата стомана не ръждясва и не корозира и ще държи ръба по-добре от нож с въглеродна стомана. Ножовете с въглеродна стомана се заточват по-лесно, но изискват редовно заточване, за да останат работещи. Освен това, ножовете с въглеродна стомана са предразположени към ръжда и корозия.
  4. Острие: По отношение на дължината на острието, освен ако ръцете ви не са изключително малки или изключително големи, нещо в диапазона от 7-8 инча е добро. По отношение на твърдостта, по-твърдото острие (60+ на скалата Роквел) ще държи ръба по-дълго, но е по-податливо на чипсване – ако се чипне, ще трябва да го заточите професионално. По-мекото острие (55-60 на скалата Роквел) ще изисква по-често заточване, но е по-снизходително и малките чипове могат да бъдат отстранени у дома. Повечето немски ножове (Wusthof, Henkels и др.) са малко по-меки; японските ножове (Shun, Miyabi и др.) обикновено използват по-твърда стомана. Обикновено, повечето ножове за готвач варират от 55 до 65 на скалата Роквел.

Забележка

Някои ножове имат т.н. granton edge. Това са ножовете, които имат малки овални форми отстрани на острието. Идеята е да се предотврати залепването на храната. Никога не съм забелязал значителна разлика, но първият нож, който притежавах, беше 8-инчов Wusthof Classic Ikon (58 на скалата Роквел) с granton edge. В крайна сметка, той ще се износи до овалите – ножът все още ще бъде използваем.

Как да режете

Начинът, по който режете, директно влияе на формата на острието, което избирате. Трите най-често използвани техники за рязане от професионални готвачи са: (1) rock-chop, (2) tap-chop (може да се направи по два начина – push cutting (надолу и напред) и pull cutting (надолу и назад)), и (3) cross-chop.

Гледайте видеото по-долу, за да видите всяка техника в действие:

Важно

След като вече сте запознати с основните фактори при избора на нож за готвач, е време да пристъпите към действие. Не се колебайте да посетите местен магазин и да изпробвате различни модели в ръката си. Помислете как най-често режете и изберете нож, който ще бъде естествено продължение на вашата ръка. Помнете, че един наистина добър нож за готвач може да бъде много по-ценен от цял блок евтини ножове. Направете информиран избор и се насладете на по-лесното, по-бързо и по-приятно готвене.

Сушилник за чинии: Как да изберем?
Препарати за почистване на кухнята

Вашият коментар

Моята кошница
Любими
Recently Viewed
Categories
Тирбушона
Тирбушона
Преглед на поверителността

Този уебсайт използва бисквитки, за да можем да ви предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Информацията за бисквитките се съхранява във вашия браузър и изпълнява функции, като ви разпознава, когато се върнете на нашия уебсайт и помага на нашия екип да разбере кои секции от уебсайта ще намерите най-интересните и полезни.