Очевидно тиганите са най-използваният съдове в кухнята и затова има огромно разнообразие от тях: специален дизайн или класически, алуминий или стомана, тефлон и др.. Но не е нужно да започвате с външния вид или материала на тигана. Важно е да разберете, че тиганът е съвместим с вашата печка. По правило тиганите са подходящи за всички видове печки, с изключение на индукционните, които са по-взискателни. Индукционният съд трябва да бъде направен от метал. Следващата стъпка при избора е диаметърът на тигана. Диаметър от около двадесет см е подходящ за двама души или малко семейство, докато диаметър над 30-35 см е подходящ за 7-8 души. Не забравяйте да изберете тиган, който е подходящ за вашия плот. Ако тиганът ви е твърде голям по отношение на огъня, готвенето ще бъде много неравномерно. Третият етап са дръжките. Те са подвижни и фиксирани. Тиганите с неподвижни дръжки са предпочитани от професионалисти и готвачи. Те са проектирани с оглед на теглото на тигана, което означава, че имат най-добрия баланс, който помага при пърженето. Тиган с подвижна дръжка е необходим, ако сте готови да сервирате храна директно в тигана. И още – безопасно и ергономично е да съхранявате тиганите си, да ги миете в съдомиялна машина. И едва сега – преминаваме към материала. Видове материали за тигани, техните характеристики.
Тигани от неръждаема стомана. Тези тигани се използват широко в професионалната среда. Предимството на неръждаемата стомана е, че е лесна за поддръжка и има добър живот дори при редовна употреба. Важно е да изберете 18/10 модели от неръждаема стомана (18% хром и 10% никел). Днес това е най-добрият състав.

Алуминиеви тигани, най-често срещаните кухненски прибори, но далеч не с най-високо качество. Да, алуминиевите тигани са по-евтини, но те имат и ограничен живот и химикалите използвани в материала понякога са противоречиви.
Медния тиган е идеален за тези, които готвят гурме храна и искат висока точност на изпичане. Освен това медта е материал с отлични термични свойства и естествено незалепващо покритие.

Чугунени тигани, чугунът е тежък и издръжлив материал, който добре задържа топлината. Този тип тиган е подходящ не само за пържене, но и за готвене и задушаване на храната. Особено ако тиганът е дълбок.
Керамични тигани, това е вид изискан тиган (и особено изискани неща). В сравнение с алуминия, керамиката има естествени незалепващи свойства без добавяне на химически компоненти.