Тигани от tirbushona.bg

Как да работите правилно с тигана

Достатъчно е да поръсите тавата с вода. Ако капчиците отскочат и се разточат, тиганът е достатъчно загрят и можете да започнете да готвите. Просто поставете пържола например и я оставете настрана до златисто кафяво. Да, месото ще залепне за тигана. Това е нормално и необходимо. Не се опитвайте да го обърнете. Веднага след като влакната се затворят и се сварят, месото ще отлепи от само себе си. Основното е винаги да използвате 2/3 от мощността на температурата и да не загрявате тигана до горещо. След като приключите с готвенето, налейте малко вода в тигана и оставете за известно време. Всички останали хранителни частици ще отпаднат сами.

По-добър ли е тиган с покритие от този без?

Да и не. Тиганите с незалепващо покритие предлагани от TIRBUSHONA.BG са подходящи за готвене на яйца, птици, риба, палачинки, задушаване на зеленчуци. Тиган без покритие – идеален за създаване на златиста коричка при пържене на месо (ребра, пържоли, свински ребра) или мазни риби (сьомга, скумрия). Важно е да се разбере, че материалът на тигана с покритие е почти без значение. Докато най-добрият тиган без покритие е тиган от неръждаема стомана.

Какво трябва да знаете за покритията за тигани

Тиганите с незалепващо покритие датират от 60-те години на миналия век. Тефлонът е създаден от Du Pont de Nemours и по това време химическият състав на тефлона не се смята за важен. Скандалите около вредните вещества и по-специално PFOA започнаха много по-късно. Оттогава тази област се развива и подобрява непрекъснато. Безопасното незалепващо покритие е създадено от експертите на марката Cristel – Cristel exceliss +. Това е патентовано покритие Cristel, което не съдържа вредни и токсични вещества като PFOA, PFOS, олово, кадмий. С една дума, всичко, което е опасно за човешката ендокринна система. Дизайнът на тигана е направен по следния начин: между слоевете от неръждаема стомана има слой от алуминий, който равномерно разпределя топлината.

Незалепващото покритие Exceliss + се нанася чрез специален метод на пръскане на три слоя, без използване на лепила, отделящи токсични вещества PFOA и PFOS. Този метод на покритие издържа по-дълго и гарантира липсата на вредни вещества, като гарантира най-високо качество на готвене – без залепване.

Материали за тиган

Какво представляват PFOA и PFOS?

PFOA, или перфлуорооктанова киселина е синтетичен химикал, който се използва широко в индустрията. Именно тази киселина се използва при производството на тефлон, нафион. PFOA е опасно съединение, което замърсява околната среда и причинява много заболявания при хората. Доказани са канцерогенните свойства на перфлуорооктановата киселина. PFOS или перфлуорооктансулфоновата киселина е синтетична киселина, широко използвана в различни индустрии, характеризираща се с дълъг период на разпад, използвана в производството на различни продукти и стоки, например тефлон, нафион и др. След като попадне в околната среда, синтетичното вещество остава в нея до 1000 години и е много вредно за хората. Кой носи отговорност за качеството и устойчивостта на покритието? Редовният строг контрол от DCCRF Direction générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des fraudes (Дирекция за контрол на конкуренцията, потреблението, корупцията) изключва възможността за производство на продукти, които не отговарят на европейските разпоредби на REACH.

Съвети за грижа и използване на тигана с незалепващо покритие

За да започнете, предварително загрейте тиган на слаб огън за 2 или 3 минути. След това добавете храната и след това увеличете котлона до 2/3 от максималната мощност. Не използвайте твърде висока температура, тъй като това може да доведе до прегряване на тигана. Тиганите с незалепващо покритие не могат да се използват във фурната за функция грил, но могат във всички останали случаи – при максимална температура 200 C. Преди да измиете тавата, оставете я да изстине добре. Не използвайте абразивни почистващи препарати.

10 готини кухненски артикула, с които ще обичате да готвите
Как да изберем подарък за жена си

Вашият коментар

Категории
Моята кошница
Wishlist
Recently Viewed
Compare Products (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Категории
Тирбушона