алуминиеви тигани

Алуминиеви тигани- защо да ги изберем

Пазарът е залят от различни марки и модели на домакински съдове за готвене. Особено голямо е разнообразието сред тиганите, като при тях непрекъснато се бълват нови техники, технологии и покрития, които производителите използват. Но един вид тигани остават вечната класика и това са алуминиевите тигани. Запазили се като най- предпочитани от няколко поколения, те като че не могат да бъдат изместени от първото място на предпочитанията както на обикновени домакини, така и на майстор готвачи. На какво се дължи популярността на алуминиевите тигани и защо да изберем именно такива?

Защо алуминият се използва при производство на тигани?

Алуминият е популярен материал, който се използва за съдове за готвене и това не е случайно. Три са факторите, които оказват влияние на този популярен избор. Първо, алуминият е сравнително евтин материал, което рефлектира върху цената на съдовете от алуминий. Второ, той е отличен топлопроводник, което не е маловажно в процеса на готвене. Трето, материалът е устойчив, особено подходящ за активна и продължителна употреба.
Видове алуминий влаган в тигани

Два са видовете алуминий, който се влагат при производството на тигани. Първият вид е анодизиран алуминий, който е обработен по специален начин с използване на киселини и електричество. Този процес на обработка създава твърд повърхностен слой на алуминия, който е здрав, устойчив на надраскване, незалепващ. Вторият вид алуминий е неанодиран алуминий, който е по- мек, податлив на промени, особено при контакт с киселини с различен произход, включително кисели храни. Тиганите от този вид алуминий се деформират и оцветяват по- лесно.

Предимства на алуминиевите тигани

Алуминиевите тигани не напразно са така популярни и предпочитани. Те загряват изключително бързо, което ускорява процеса на готвене, като едновременно се редуцира количеството необходима топлина за обработка на продуктите. Също така, топлината се разпределя равномерно и съответно дори големи количества храна се готвят абсолютно равномерно и едновременно. Тиганите от алуминий са устойчиви на дълга и постоянна експлоатация, което е особено важно при кухненските съдове. В случай, че е от анодизиран алуминий, тиганът не прави реакции с храни, устойчив е на третиране и повърхностите му не се нараняват лесно. Алуминият е широкоразпространен материал, поради което алуминиевите тигани се откриват лесно в магазинната мрежа, при това на достъпна цена. Трябва да се отбележи, че алуминият е лек материал и съответно алуминиевите тигани са леки, което улеснява работата с тях.

Недостатъци на алуминиевите тигани

Всъщност, алуминиевите тигани имат недостатъци, но не точно. Ако тиганът е направен от анодизиран алуминий, той има много предимства и нито един недостатък, който да може да се отчете като такъв. Но, ако тиганът е изработен от неаднозиран алуминий, тогава следва да се имат предвид някои съображения като готвене на по-ниска температура, избягване на храни с висока киселинност, миене изцяло на ръка, риск от залепване на храната по време на готвене.

В случай, че нещо се харесва, нещо е предпочитано от поколения жени, то това е ясен сигнал, че то е отлично и не е необходимо да бъде заменено. Именно такъв е случаят с добре познатите ни алуминиеви тигани- неизменно най- доброто в кухнята. Но само с една забележка- ако остарелите обикновени алуминиеви тигани са замененят с модерните анодизирани, много по- добри, много по- качествени и много по- практични.

Грижа за керамичните съдове
Как да се отървете от строителния прах по време и след ремонтни работи в апартамент

Вашият коментар

Категории
Моята кошница
Wishlist
Recently Viewed
Compare Products (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Категории
Тирбушона