Алуминиев тиган Ф28 COOKPAN | tirbushona.bg

Как да пържите, така че тиганът да не пръска

Ако маслото вече кипи, намалете котлона и оставете съда леко да се охлади. Понякога се препоръчва да изключите котлона и да изчакате няколко минути. Когато повърхността на съда за пържене се върне към нормална температура, готвенето може да бъде подновено. Но какво да направите, така че тиганът да не пръска в бъдеще?

1. Хартиена кърпа.

Използвайте я, за да подсушите старателно храната, която ще готвите.Това важи особено за месото, рибата, птиците и зеленчуците. Попийте ги няколко пъти, за да се отървете от излишната вода. За по-сигурно оставете размразеното месо да се отцеди преди това.

2. Мрежест екран. Това е специална защита срещу пръски, за която не всеки знае. Външно прилича на плосък капак, но вместо защитно стъкло има тънка метална мрежа с дръжка. Диаметърът на ситото съответства на размера на тигана. Покриват тигана по време на готвене. Мрежата задържа масло вътре, но не и влага. Ястията придобиват красива коричка и не се задушават.

3. Сол. Много прост и достъпен начин за всяка домакиня. Преди готвене поръсете дъното на тигана с обикновена готварска сол и едва след това добавете олио. Солта ще абсорбира излишната влага от повърхността на бройлера, ако има такава. Не солете съставките на ястието.

4. Пергамент. Покрийте сухото дъно на тавата с хартия за печене и забравете за пръските. Такава хартия не изисква използването на масло, не пречи на продуктите да получат коричка по време на процеса на пържене. Днес в магазините можете да намерите специален пергамент с подправки. В него се завива парче месо и се запържва в тиган. Дори не е нужно да солите.

Капакът помага ли?

Смята се, че капакът за тиган е незаменим аксесоар, ако трябва да готвите у дома. Предпазва кухненските работни повърхности от замърсяване, ръцете от горещо масло и съдовете от пресушаване. Това обаче важи само за домакински съдове, предназначен за варене. Тиганът е съд, който се продава без капак и това не е случайно. Невъзможно е да получите хрупкава коричка, ако го покриете с прозрачен стъклен защитен екран. Дори е противопоказно, защото храната не е пържена, а задушена. Капакът задържа водните пари от съставките вътре и допринася за натрупването на кондензат. Заключение – загрейте съда без капак, запържете също до коричка, но можете също да задушите ястието до готовност под капака.

Общи съвети как да пържите без пръскане

1. Гответе в сух тиган на стайна температура.

2. Не слагайте на котлона съдове, които сте извадили от хладилника.

3. Подгответе съставките за ястието предварително, така че контейнерът да не прегрее.

4. Задайте средна топлина на електрическата печка и средна топлина на газовата печка.

5. Оставете тигана да се затопли добре. Обикновено 40-60 секунди са достатъчни.

6. Налейте малко масло в центъра на тигана. Нека и той се стопли.

7. Завъртете съда за пържене, за да разпределите маслото равномерно по дъното.

8. Използвайте само висококачествено масло. Не прекалявайте.

9. Разстелете съставките на равен слой, оставете празнина.

10. Ако маслото започне да кипи, намалете температурата или огъня.

Как да пържите различни храни, така че маслото да не пръска в тиган

Месото се изважда предварително от хладилника и се оставя да се отцеди в гевгир. Оставете да се затопли до стайна температура. Преди пържене попийте всяко парче с хартиена кърпа, отрежете излишната мазнина. Уверете се, че парчетата са с еднаква дебелина.

3-4 кръгчета моркови добавени в тигана ще поемат излишната мазнина и влагата, отделена от месото. Измийте зеленчуците, подсушете с хартиени кърпи. Нарежете на средно големи парчета. Чушки – на ивици, цвекло – на пръчици, домати – на филийки, тиквички и патладжани – кръгчета и др. По време на пърженето разстилайте зеленчуковата смес само в добре загрят съд с олио. Ако искате да получите златиста коричка, не пълнете цялата тава.

 

Видове чаши. Коя да изберем?
Предимства на онлайн пазаруването на стоки за дома

Вашият коментар

Категории
Моята кошница
Close Wishlist
Close Recently Viewed
Compare Products (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Категории
Тирбушона