Супи и бульони, зърнени храни и сосове – вкусът и полезността на тези ястия зависят не само от продуктите, но и от съдовет, в които са били приготвени. Как да изберем тенджера, който ще ви радва дълго време със своето удобство, екологичност и дизайн?
Удобство на дизайна
Ергономичността е нещо, с което постоянно ще се сблъсквате, когато взаимодействате със съдове за готвене, така че обърнете внимание на този параметър на първо място. Проверете формата и материала на дръжките натенджерата: те трябва да са големи, удобни, неплъзгащи се и устойчиви на топлина. По правило такива дръжки се изработват от огнеупорна пластмаса – бакелит, но производителят може да има собствено ноу-хау. Наличието на изход за пара също няма да бъде излишно.
Колкото по-дебел, толкова по-добре
Минималната дебелина на стената за качествен тиган е 0,8-1 мм, а дъното трябва да е 2-3 пъти по-дебело. Еднаквата дебелина на стените и дъното води до неравномерно разпределение на топлината и изгаряне на храната. Доброто дъно е направено по технологията „сандвич“ и съчетава няколко слоя неръждаема стомана, алуминий и мед. Това ви позволява да разпределяте равномерно топлината и да пестите енергия.
Избор на материал
Материалът, от който е изработени тенджери, до голяма степен определя неговите потребителски свойства. Освен това пряко влияе върху вкуса и полезността на приготвените в него ястия.
Стомана
Неръждаемата стомана се използва като материал за направата на съдове за готвене от 20-те години на миналия век. Неговите безспорни предимства са хигиеничност, практичност, издръжливост и атрактивна цена. Основният недостатък са малките пукнатини, които се образуват с течение на времето, поради което силно препоръчваме да смените такива съдове след изтичане на срока на експлоатация, посочен от производителя.
Излято желязо
Въпреки впечатляващото си тегло, чугунът е доста крехък и може да се спука при падане. Храната в чугунените тенджери се готви по-бавно, но именно поради това свойство такива ястия са идеални за задушаване или гасене. Ако това е вашият любим метод за готвене, тогава чугунените тенджери определено са вашият избор. Но не се препоръчва да съхранявате готова храна в тях.
Мед
Медните тенджери се нагряват бързо, равномерно и имат стилна винтидж визия. Въпреки това, медта има тенденция да се окислява с течение на времето. За да защитят потребителите, производителите на такива тенджери произвеждат модели с различни защитни и незалепващи покрития.
Емайлирани тенджери
Може би едно от основните предимства на емайлираните тенджери е тяхната ниска цена. Емайлът е устойчив на соли, киселини и високи температури, но изисква твърде много грижи. В противен случай емайлът бързо се уврежда и вредните примеси започват да проникват в храната.
Керамика
Керамичното покритие бързо се затопля и запазва топлината много дълго време. Тези тенджери не абсорбират миризми и се почистват много лесно. Продуктите в такива ястия не горят.
Тефлон
Тефлонът е основният конкурент на керамиката по отношение на способността му да отблъсква всичко от себе си. Сравнително лесно се грижи, но не толерира въздействието на остри метални предмети и прекалено високи температури. Ако обичате да готвите на фурна, тефлоновите тенджериж не са най-добрият избор.
Гаранционен срок
Преди да поръчате тенджера, попитайте в магазина за гаранционен срок. Макар и косвено, този аспект все още показва качеството на тенджерата и нейните експлоатационни свойства. Надяваме се, че тази статия ще ви помогне да изберете тенджера, която ще ви накара да искате да готвите!