алуминиеви тенджери | tirbushona.bg

Коя тенджера да избера?

Супи и бульони, зърнени храни и сосове – вкусът и полезността на тези ястия зависят не само от продуктите, но и от съдовет, в които са били приготвени. Как да изберем тенджера, който ще ви радва дълго време със своето удобство, екологичност и дизайн?

Удобство на дизайна

Ергономичността е нещо, с което постоянно ще се сблъсквате, когато взаимодействате със съдове за готвене, така че обърнете внимание на този параметър на първо място. Проверете формата и материала на дръжките натенджерата: те трябва да са големи, удобни, неплъзгащи се и устойчиви на топлина. По правило такива дръжки се изработват от огнеупорна пластмаса – бакелит, но производителят може да има собствено ноу-хау. Наличието на изход за пара също няма да бъде излишно.

Колкото по-дебел, толкова по-добре

Минималната дебелина на стената за качествен тиган е 0,8-1 мм, а дъното трябва да е 2-3 пъти по-дебело. Еднаквата дебелина на стените и дъното води до неравномерно разпределение на топлината и изгаряне на храната. Доброто дъно е направено по технологията „сандвич“ и съчетава няколко слоя неръждаема стомана, алуминий и мед. Това ви позволява да разпределяте равномерно топлината и да пестите енергия.

Избор на материал

Материалът, от който е изработени тенджери, до голяма степен определя неговите потребителски свойства. Освен това пряко влияе върху вкуса и полезността на приготвените в него ястия.

Стомана

Неръждаемата стомана се използва като материал за направата на съдове за готвене от 20-те години на миналия век. Неговите безспорни предимства са хигиеничност, практичност, издръжливост и атрактивна цена. Основният недостатък са малките пукнатини, които се образуват с течение на времето, поради което силно препоръчваме да смените такива съдове след изтичане на срока на експлоатация, посочен от производителя.

Излято желязо

Въпреки впечатляващото си тегло, чугунът е доста крехък и може да се спука при падане. Храната в чугунените тенджери се готви по-бавно, но именно поради това свойство такива ястия са идеални за задушаване или гасене. Ако това е вашият любим метод за готвене, тогава чугунените тенджери определено са вашият избор. Но не се препоръчва да съхранявате готова храна в тях.

Мед

Медните тенджери се нагряват бързо, равномерно и имат стилна винтидж визия. Въпреки това, медта има тенденция да се окислява с течение на времето. За да защитят потребителите, производителите на такива тенджери произвеждат модели с различни защитни и незалепващи покрития.

Емайлирани тенджери

Може би едно от основните предимства на емайлираните тенджери е тяхната ниска цена. Емайлът е устойчив на соли, киселини и високи температури, но изисква твърде много грижи. В противен случай емайлът бързо се уврежда и вредните примеси започват да проникват в храната.

Керамика

Керамичното покритие бързо се затопля и запазва топлината много дълго време. Тези тенджери не абсорбират миризми и се почистват много лесно. Продуктите в такива ястия не горят.

Тефлон

Тефлонът е основният конкурент на керамиката по отношение на способността му да отблъсква всичко от себе си. Сравнително лесно се грижи, но не толерира въздействието на остри метални предмети и прекалено високи температури. Ако обичате да готвите на фурна, тефлоновите тенджериж не са най-добрият избор.

Гаранционен срок

Преди да поръчате тенджера, попитайте в магазина за гаранционен срок. Макар и косвено, този аспект все още показва качеството на тенджерата и нейните експлоатационни свойства. Надяваме се, че тази статия ще ви помогне да изберете тенджера, която ще ви накара да искате да готвите!

Как да изберем лампа за детска стая
Кутии за съхранение на подправки

Вашият коментар

Категории
Моята кошница
Wishlist
Recently Viewed
Compare Products (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Категории
Тирбушона