тигани незалепващо покритие | tirbushona.bg

Съдовете за готвене с незалепващо покритие?

Съдовете с незалепващо покритие не понасят бързо нагряване, когато са празни (например, когато използвате функцията „Booster“ на индукционна готварска печка). Трябва бавно да загрявате съдовете. Също така не се препоръчва да нагрявате празни съдове до високи температури. Първо сложете в него това, от което се нуждаете за готвене. Това се отнася за всички видове незалепващи покрития!

КЕРАМИЧНО ПОКРИТИЕ

Преди да използвате нов продукт за първи път, измийте го със сапун и вода, подсушете го и избършете вътрешността с хартиена кърпа или кърпа, напоена с растително масло. Това е като „овлажнител“ за лицето ви. За да може керамичното покритие да покаже най-добрата си страна, както и да запази незалепващите си свойства за дълго време, спазвайте следните правила: Никога не прегрявайте празен съд – температурата на контакт при поставяне на храна в продукта може да бъде твърде висока, което ще доведе до залепване на храната по повърхността и изгаряне. Нямате нужда от керамика, инкрустирана с храна! Не забравяйте, че керамиката се нагрява два пъти по-бързо отколкото тефлон, така че свикнете да използвате продукта при средни температури от самото начало.

След готвене на висока температура (например за скара), никога не оставяйте съдове с остатъци от храна на котлона. Винаги деглазирайте тигана веднага след готвене (в идеалния случай трябва винаги да наливате малко гореща вода в тигана веднага след готвене, да добавите няколко капки препарат и да оставите да изстине, след което да почистите).

Загорели остатъци от храна

Ако вашият керамичен тиган с незалепващо покритие се е превърнал в много лепкав тиган, по който всичко залепва, това означава, че при последното готвене върху него остатъците от храна са се впили в повърхността. Керамичният тиган може да достигне много високи температури. Всяка мазнина (масло, месо, риба и др.) се топи при температура 200°C, след което се втвърдява и при достигане на температура 250°C полепва по повърхността на тигана (керамичен или неръждаем). Тиганът с керамично покритие се нагрява много лесно до 250°C, за разлика от тефлоновите тигани, при които покритието се уврежда, когато температурата достигне 235°C. Ако това се случи, накиснете тигана в гореща вода за няколко часа, за да омекнат карбонизираните мазнини, след което почистете с пластмасова четка или неабразивна гъба. Също така е добре да излеете бял оцет в тенджерата преди да изчеткате и да ври 15 минути (след като заври, охладете продукта за няколко минути, за да не се изгорите). Някои естествени почистващи препарати на основата на глина също работят добре в тази ситуация.

Редовна грижа за съдовете с керамично покритие се състои в редовно почистване с хартия, напоена с растително масло за овлажняване на повърхността. Миенето на такива съдове в съдомиялната машина е възможно, но не се препоръчва. След всяка употреба проверявайте тигана си – повърхността му трябва да е гладка и лъскава и по нея да няма упорити остатъци от храна.

Съдове с тефлоново покритие

 Смажете покритието с малко количество растително масло и разтрийте с хартиена кърпа. Това ще удължи живота на продукта. Това лечение трябва да се извършва три до четири пъти годишно. Не прегрявайте тигана (нито празен, нито пълен). Винаги използвайте само дървени или силиконови шпатули. Не използвайте остри или метални предмети с този съд за готвене. Ако остатъците от храна залепнат, оставете тигана да се накисне в гореща вода, след което почистете както обикновено.

Почистване на къщи – бързо и ефективно
Прибори за хранене от неръждаема стомана

Вашият коментар

Категории
Моята кошница
Wishlist
Recently Viewed
Compare Products (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Категории
Тирбушона