енергоспестяващи лампи

Видове лампи

Голям брой видове лампи за осветление често предизвикват объркване в главата на потребителя и различните източници не винаги надеждно осветяват възможностите на различните видове осветителни устройства. В тази статия ще изтъкнем основните и най-често срещаните видове лампи за осветление, чийто блясък се основава на четири основни принципа на излъчване на светлина – спирала с нажежаема жичка, блясък на фосфор, дъгов разряд в атмосфера на газ и излъчване от полупроводников кристал. Лампа с нажежаема жичка, класическа лампа с нажежаема жичка свети поради нагряването на волфрамовата намотка, чиято температура достига няколко хиляди градуса. Изпаряването с волфрам ограничава продължителността на живота на традиционната крушка, която рядко надвишава 1000 часа. За борба с този недостатък са измислени халогенни лампи, чиито крушки са пълни с инертен газ. Този газ намалява изпарението на волфрам и експлоатационният живот се увеличава с два до три пъти. Изходът на халогенни и стандартни лампи с нажежаема жичка варира от 8 до 20 lm / W, което се компенсира частично от абсолютния индекс на цветопредаване (100) и много нисък коефициент на пулсации.

Флуоресцентни източници на светлина. Излъчването на луминесцентни източници на светлина се основава на сиянието на фосфор под въздействието на ултравиолетово лъчение, което се създава в специална газова среда. Ефективността на тези лампи достига 80 lm / W, въпреки че параметрите на повечето от тях са в диапазона 40-60 lm / W. Срокът на експлоатация на флуоресцентните източници на светлина достига 10 000-15 000 часа, а индексът на цветопредаване не надвишава 85.

Популярните енергоспестяващи лампи са вид флуоресцентна лампа, чийто електронен стартер е скрит в основата на осветителното тяло. Ефективността на „енергоспестяването“ е с 10-20 лумена по-ниска от тази на линейните лампи, но малките им размери и стандартната основа ги направиха широко разпространени.

Как да изберем тиган? Как да изберем тиган за дома?
Списък на инструментите за ремонт на апартаменти
Close
Категории
Close Моята кошница
Close Wishlist
Close Recently Viewed
Close
Compare Products (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Close
Категории