Съдове неръждаема стомана

Грижа за съдове за готвене от неръждаема стомана

Изобретяването на неръждаема стомана (STS) в началото на миналия век революционизира света на съдовете за готвене. Металът, който се характеризира с високи антикорозионни свойства, беше обречен да се превърне в основен материал за голямо разнообразие от кухненски прибори. Способността да се избягва окисляването обаче, намирайки се във водна среда, далеч не е единственото предимство, макар и може би основното предимство на кухненските прибори от неръждаема стомана. Също така, не можем да не отбележим ниското тегло и привлекателния външен вид на съдовете за готвене от неръждаема стомана, което го прави един от най-лесните за използване. Въпреки това, за да удължим живота на такива съдове, си струва да следваме няколко прости правила за грижи, за които ще говорим в тази статия. Марка НЖС 18/10 Веднага трябва да се отбележи, че почти всички качествени кухненски прибори от неръждаема стомана са направени от стомана 18/10. Този клас стомана често се нарича медицински или хирургически, тъй като от него се правят хирургически инструменти, което говори много за безопасността на този вид стомана за хората. Цифрите 18/10 показват процента на хром (18%) и никел (10%) в метала. Тези компоненти правят НЖС 18/10 по-здрави и по-трайни от другите марки, а също така предпазват повърхността от химическо взаимодействие с храната.

 

Съдове от неръждаема стомана

Петна върху съдове от неръждаема стомана. Основният проблем на LVS ястията е появата на петна, които могат да се различават значително по фенотип. Можем безопасно да разграничим три основни категории петна върху NSF ястия – дъгови петна, светли и тъмни. Леката пигментация не е нищо повече от обикновена камъче, която много от нас са свикнали да виждат в нашите електрически кана. За да премахнете тези петна от стоманената повърхност, използвайте сухи меки гъби – просто избършете продукта с тях. Появата на тъмни петна върху неръждаема стомана е много по-рядко срещана. Ако калцият е виновникът за обичайните светли петна, то съдържащият се във водата силиций е отговорен за появата на тъмни петна. Концентрацията му в чешмяната вода може да варира значително, дори в рамките на същия регион, така че някой има тъмна пигментация върху течно-течната смес след първата употреба, а някой я заобикаля в продължение на много години. Поради относителната външна прилика, много хора приемат тази пигментация за ръжда, но това не е така. Такива петна могат лесно да бъдат премахнати с помощта на специална течност за миене на съдове. От наличните инструменти е подходящ оцетен разтвор или лимонена киселина. За да се избегне появата на гореописаната пигментация, човек трябва да се ръководи от основното правило – избягвайте продължително излагане на кухненски прибори във влажна среда. Ето защо е важно да го избършете на сухо веднага след измиване и да не го оставяте в съдомиялната машина след края на програмата. Между другото, когато използвате съдомиялна машина, трябва да избягвате използването на хлорсъдържащи и абразивни препарати за миене на съдове. Освен това не солете вода, която още не е завряла – това увеличава риска от образуване на котлен камък. Дъгови петна се срещат и върху изделия от течен метал, но те не са свързани с вода, а с прегряване на сплавта. При прегряване този слой се сгъстява до видим размер, петна могат да бъдат премахнати с шкурка. Въпреки това шкурката изтънява защитния слой, така че е по-добре да не се отървете от дъговите петна – намирайки се от вътрешната страна на повърхността, те не оказват влияние върху външния вид на приборите. Въпреки описаните по-горе проблеми, съдовете за готвене от неръждаема стомана са едни от най-лесните за почистване. Тя не се страхува от метални прибори за хранене, така че можете да използвате железни шпатули върху нея. Също така продуктите не се страхуват от внезапни температурни промени – след дълъг престой в гореща вода, те могат веднага да бъдат поставени под студена вода. За да премахнете мръсотията и изгорялата храна, можете да използвате импровизирани средства, например смесете сода с амоняк до кашисто състояние и след това я оставете на дъното и стените на приборите за няколко минути. В заключение бих искал да кажа, че кухненските прибори от неръждаема стомана, са възможно най-прости и непретенциозни в съдържанието. Ако следвате няколко прости правила, описани по-горе, гарантирано ще се превърнат в надежден помощник във вашата кухня в продължение на много години.

Видове лампи за търговски центрове
Прибори за хранене е най-доброто решение за сватбен подарък

Вашият коментар

Категории
Моята кошница
Wishlist
Recently Viewed
Compare Products (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Категории
Тирбушона