домакински съдове

Как да съхранявате правилно чая

Ценителите на чая знаят колко деликатен е този продукт, чувствителен към външни фактори. За да бъде една напитка вкусна и ароматна, е необходимо не само да следвате точно рецептата за нейното приготвяне, но и да организирате правилното съхранение. Има мнение, че колкото по-малко чай се съхранява, толкова по-добър е вкусът му. Но това е вярно само отчасти. Сместа губи свойствата си не толкова от времето, колкото от въздействието на факторите на околната среда. Затова е важно да изберете консерви за чай, които да го предпазят от тези фактори. Основните „врагове“ на чая. Най-мощните ефекти върху чаените листа са:

Влажност. Той лесно абсорбира влагата от въздуха, от която бързо се овлажнява и плесенясва.

Слънчеви лъчи. Техният ефект допринася за повишаване на активността на ензимите, които провокират реакции на окисление. Освен това слънчевата светлина разрушава естествения цвят на чая. В резултат на това листата пожълтяват, нотките на аромата се губят.

Температура. Колкото по-висока е тя, толкова по-интензивно се развиват бактериите, които имат вредно въздействие върху свойствата на чая;

Миризми. Чаят е най-силният абсорбент, който незабавно абсорбира външните миризми. Ето защо, ако контейнерът за чай не е плътно затворен, не бива да се изненадвате, че някога ароматната напитка изведнъж започна да мирише на риба.

Кислород – води до унищожаване на съдържащите се в продукта полифеноли. Това намалява противостареещите свойства на чая. Но не трябва напълно да блокирате достъпа на кислород, защото чаршафът трябва да „диша“. Кои кутии за чай са по-добри. Отговорът на въпроса как правилно да съхранявате чая и в какви домакински съдове съвсем прост: в херметически затворен контейнер, на тъмно и хладно място с постоянно ниска влажност на въздуха. Що се отнася до контейнера, контейнерите от стъкло, полимери, нискокачествена хартия и картон са категорично противопоказани.

Най-добрите опции са:

Чанти от естествен плат – памук или лен. Освен това чантата трябва да е плътна, зашита от два или три слоя материал; Калаени кутии за чай. В този случай металът трябва да е с хранителен клас (устойчив на корозия), а капакът не трябва да приляга прекалено плътно, за да може листът да „диша“.

Дървени кутии. Дървото трябва да бъде добре изсушено, но не боядисано или лакирано. Освен това кутията трябва да има неутрална миризма. Ето защо, например, не се препоръчва да съхранявате чай в контейнери от хвойна.

Керамични бурканчета за чай. Те се считат за най-доброто решение, тъй като надеждно предпазват от външни фактори и поради порестата структура осигуряват достъп на въздух.

Кутии, изработени от висококачествен плътен картон без оцветители. Оригиналните буркани и кутии за чай не само ще помогнат за запазването на цялото богатство на вкус и аромат на любимата ви напитка, но и ще украсят вашата кухня. Изберете според вашия вкус, а ние гарантираме високо качество и бърза доставка.

Какви ролки са най-добри за боядисване на тавана

Вашият коментар

Категории
Моята кошница
Wishlist
Recently Viewed
Compare Products (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Категории
Тирбушона