Съдове за готвене

Как да подготвим чугунени съдове за готвене, нюансите на грижите

Историята на чугунните съдове за готвене продължава повече от един век и през това време тя се е доказала сред домакините по целия свят със своята сила и топлинен капацитет и най-важното, уникалния вкус на готвената храна. Въпреки тези и някои други предимства на кухненските прибори, направени от този материал, трябва да се има предвид, че такива съдове са много придирчиви в грижите. Тази статия е посветена на нейните нюанси. Чугунено калциниране. Основната разлика между чугунените прибори и приборите, направени от други материали, е необходимостта да ги „изпечете“, преди да ги използвате за първи път. Каква е същността на тази процедура, която не е типична за ястия от други материали и за какво е предназначена? Процесът на предварителна обработка на чугун е както следва: съдовете се измиват с топла вода, избърсват се на сухо, след това се покриват с нейодирана сол и се изпращат във фурната или се калцинират върху печката (първият вариант е за предпочитане, но не е подходящ за модели с дървени дръжки, температурата във фурната трябва да бъде в диапазона 175-200C). Калцинирането продължава 40-60 минути, след което солта се отстранява от тигана. По принцип след това съдовете вече са готови за употреба, но е препоръчително да ги загреете още 10-15 минути, като смазвате вътрешната повърхност с масло. Тази необичайна процедура има две цели едновременно. Първо, солта, когато е изложена на високи температури, абсорбира остатъците от индустриалното масло, което не можете да премахнете напълно с конвенционалното миене на съдове. На второ място, тази процедура позволява образуването на слой на повърхността, който не само предпазва от корозия, но има и незалепващи свойства, които с течение на времето само ще се увеличат поради маслото. Докато не съсипете новия си емайлиран чугунен съд за съдове, имайте предвид, че тази манипулация е необходима само за чугун без покритие.

Някои производители твърдят, че техните съдове за готвене вече са преминали през тази процедура, преди да бъдат продадени. Прекомерното нагряване, за разлика от недостатъчното, не представлява заплаха само по себе си, затова горещо препоръчваме описаната манипулация да се извърши дори за онези съдове, които са били калцинирани от производителя. Калцинирането е необходимо не само за нови съдове за готвене преди първа употреба, но и за прототипи. Порестата повърхност на чугуна перфектно абсорбира миризмата на храна, приготвена в нея, и калцинирането със сол е най-ефективният начин да се отървете от нея, следователно, ако е възможно си струва да готвите същите продукти в чугун – в противен случай ще ядете например картофи с вкус на риба. Калцинирането е ефективно и за премахване на корозията, която е склонна към чугунени съдове за готвене.

Осветление на трапезарията.
Основните правила за грижа за съдовете

Вашият коментар

Категории
Моята кошница
Wishlist
Recently Viewed
Compare Products (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Категории
Тирбушона